Volleybalblessures-voorkomen-Fit-For-Volleyball-desktop-01
Volleybalblessures voorkomen

Wil je de kans op blessures bij het volleyballen verminderen? Zorg dan goed voor je lichaam: voor, na en tijdens de wedstrijd. Lees hier hoe je volleybalblessures kan voorkomen.

Welke volleybalblessures komen het meest voor?

Hopelijk heb je geen van deze blessures gehad, maar dit is het lijstje:

  • Verzwikte enkel
  • Jumpers knee (springersknie, overbelaste pees onder je knieschijf)
  • Verrekken of scheuren van de voorste kruisband (die band zit ook in de knie)
  • Pijn in de achillespees (door veel springen en landen)
  • Schouderinstabiliteit (door snelle bewegingen met de arm wordt de schouder zo flexibel dat die uit de kom kan schieten)
  • Verrekking in de schouder (bij geforceerd aanvallen of serveren)
  • Gescheurde of versleten meniscus (beschadigd kraakbeen in de knie)
  • Rugklachten (door overstrekken bij de service of aanval)
  • Verrekkingen of breuken in de vingers (bijv. bij een touché)

Ongelukkig of te voorkomen?

Sommige volleybalblessures kan je niet voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als je op de voet van de tegenstander landt. Hier kan je zelf niet veel aan doen. Het enige dat je wel kan doen is de schade beperken. Geef jezelf voldoende tijd om te herstellen en kijk of je na je blessure misschien spierversterkende oefeningen nodig hebt.

Er zijn ook veel blessures die je wel kunt voorkomen. Die zijn het gevolg van veel springen en slaan, niet de juist techniek gebruiken of te weinig rust nemen. Voor volleyballers kan onevenwichtig trainen ook een oorzaak zijn van pijnlijke spieren en krakende gewrichten.

Train evenwichtig

Net als veel andere balsporten is volleybal ook een onevenwichtige sport. De meeste zaalvolleyballers slaan altijd met dezelfde arm en spelen op dezelfde positie. Je voert vaak dezelfde bewegingen uit. Beachvolleybal is wat dat betreft wat diverser, maar je houdt wel een voorkeursarm. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt. Je traint jezelf ‘scheef’.

Nu is ieder mens een beetje ‘scheef’. Dat is niet erg. Je lichaam is prima in staat om daarmee om te gaan. Word je te ‘scheef’? Dan gaat je lichaam overcompenseren. Je gaat bijvoorbeeld anders lopen of zitten en teveel op één been leunen. Daar krijg je last van.

Voor schots en scheve volleyballers is het raadzaam om je lichaam evenwichtig te trainen naast je volleybaltraining. Zo houd je al je spieren actief en sterk en voorkom je irritaties op lange termijn.

Wil je weten hoe recht je staat?

Laat jezelf dan testen door Fit For Volleyball. Je coach kan via video, met een paar gerichte oefeningen bepalen of je bepaalde spieren ontziet of andere extra belast.

Gezond blijven volleyballen?
Houd je lichaam in topconditie met ons Fit For Volleyball-programma!

Warming-up-Fit-For-Volleyball-01

Zorg voor jezelf, vóór het volleyballen

Een goede warming-up is belangrijk, zeker als je wat ouder wordt. Maar ook voor jongere volleyballers geldt: koude spieren gaan sneller kapot. De warming-up is een manier om je spieren warm te krijgen. Door ze te bewegen stroomt er meer bloed in en worden je spieren flexibeler. Met koude, stijve spieren beweeg je minder gecoördineerd. Ook dat bevordert de kans op een misstap, spierscheuring of verrekking.

– Tip voor zaalvolleyballers –
Speel jij nog op je sportschoenen van 5 jaar geleden? Dan is het tijd voor een nieuw paar. Een zaalschoen verliest zijn demping na verloop van tijd. Dus voel je harde schokken als je landt, of krijg je last van je voeten en knieën? Dan kunnen nieuwe volleybalschoenen de oplossing zijn. Ga je voor een nieuw paar? Let hier dan op: niet alleen je gewicht bepaalt de demping die je nodig hebt, maar ook hoe hoog je springt.

Gelijk volleybalschoenen shoppen?
Bestel volleybalschoenen op volleybaldirect.nl

– Tip voor beachvolleyballers –
Beachvolleyballen is in Nederland ook een strijd tegen de elementen. Regen en wind zorgen dat je het snel koud krijgt. Spelen met koude, stijve spieren vergroot het risico op blessures. Dus houd jezelf warm. Trek snel warme, droge kleren aan als je klaar bent met spelen. In het veld of tussen wedstrijden door kan thermo-kleding je helpen om warm te worden en te blijven.

Zit je vaak te rillen?
Bestel thermo-kleding voor beachvolleybal

Volleybalblessures voorkomen tijdens het volleyballen

Als je eenmaal in het veld staat, denk je natuurlijk maar aan één ding: lekker ballen. Blijf daar vooral aan denken. Maar wil je volleybalblessures voorkomen? Denk dan ook eens hieraan:
Niet te fanatiek
Het wedstrijdelement is één van de leukste dingen aan volleybal, maar het kan ook gevaarlijk zijn. In het heetst van de strijd vergeet je wel eens wat je grenzen zijn. Dat gebeurt zeker in een spannende pot met flink wat adrenaline in je lijf. Houd hier rekening mee en houd het veilig. Soms is het beter om een bal te laten gaan, dan ermee over de teltafel te vliegen.

Hoewel we ook moeten toegeven…
Het ziet er erg gaaf uit…

…Maar niet doen dus!
Met de juiste techniek
Je leert volleybal op je eigen manier en je hebt een eigen stijl. Er leiden meerdere wegen naar Rome, wat dat betreft. Er zijn echter bepaalde bewegingen die het menselijk lichaam gewoon niet moet maken. Bij volleybal loop je qua techniek vooral risico bij het landen (knieblessures) en bij het slaan (schouderblessures). Weet je niet of je techniek juist is? Vraag dan verschillende trainers om advies.
Pijn = stoppen
Ja, volleybal is een teamsport en ja, je wilt er zijn voor je medespelers, maar met pijn doorspelen is geen optie. Een blessure waar je in een paar weken van herstelt, kan chronisch worden als je geen rust neemt. Dus luister naar je lichaam en speel niet door. Zo heb je minder kans dat jij met pijn thuis zit, terwijl je team gezellig sport, een drankje doet of een dansje waagt.

Blessures voorkomen na het volleyballen

Na de training of wedstrijd direct 3 bier bestellen? Je weet zelf ook wel: dat is niet de beste cooling down. Het is wel goed om te eten en drinken om je voorraden weer aan te vullen. Tijdens het volleyballen verlies je (veel) vocht en je verbruikt koolhydraten. Drink dus water en zorg dat je iets te eten in je tas hebt. In de meeste sportkantines kan je ook eten bestellen. Let er daarbij op dat je niet te vet eet, want dit kan maag-darmklachten veroorzaken en de boel verstoppen.
Herstellen en goed eten

Je volleyballende lichaam herstelt zichzelf. Dat is geweldig! Maar daarvoor heeft je lichaam 2 dingen nodig: tijd en de juiste bouwstoffen.

Tijd: Je lichaam is een geweldig instrument, maar het kan niet toveren. Geef het de tijd om te herstellen van het volleyballen. Dit geldt ook tijdens toernooien. Neem bewust de tijd om te rusten.

Bouwstoffen: Eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel en spieropbouw. Heb je vaak last van pijnlijke spieren of kleine blessures? Kijk dan eens of je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt (dit kan ook in de Fit For Volleyball-app). Sowieso is gezonde voeding een mooie basis om volleybalblessures te voorkomen.

Spierpijn
Soms voel je na het volleyballen pijn die niets met blessures te maken heeft: spierpijn! Tijdens het ballen ontstaan kleine scheurtjes in je spiervezels. Je lichaam herstelt die spiertjes en maakt je spieren zelfs sterker dan ze daarvoor waren. Die scheurtjes voel je als spierpijn, meestal 1 dag of 2 dagen na volleybal of beachvolleybal.

Heb je heftige spierpijn? Beweeg je lichaam dan op een rustige manier om de doorbloeding te verbeteren. Is die spierpijn er nog bij je volgende training? Dan is het misschien beter om nog wat extra te rusten. Besteed bij lichte spierpijn wat extra aandacht aan je warming-up, zodat je van de mini-scheurtjes geen grotere scheuren maakt. Weet je nou niet zeker of je spierpijn of een blessure hebt? Laat dat dan even checken door de huisarts of een fysiotherapeut.

Minder blessures, meer lol in je spel

Wil je volleybalblessures voorkomen? Dan weet je na het lezen van dit stuk hoe je dat kunt doen. En nu komt het lastigste: het ook echt doen. Wil je dat makkelijker maken? Doe het dan samen met je team. Een team dat volleybalblessures voorkomt heeft een veel leuker seizoen.
Trainen om volleybalblessures te voorkomen?
Fit For Volleyball heeft verschillende soorten trainingsprogramma’s voor volleyballers en beachvolleyballers. Als jij wilt herstellen van een blessure of blessures wilt voorkomen, maken we een programma op maat, waarmee je jouw zwaktes wegtraint.

Lees ook:

Het belang van krachttraining voor volleyballers

Het belang van krachttraining voor volleyballers

‘Ik wil gewoon lekker volleyballen.’ Het is een veelgehoorde uitspraak van volleyballers, wanneer de trainer een rondje planken en push ups voorstelt. Het is tenslotte niet voor niks, dat je bent gaan volleyballen. Als je krachttraining leuk vond was je wel...

Lees meer
Het belang van fit zijn tijdens de lockdown

Het belang van fit zijn tijdens de lockdown

De coronalockdown hakt flink op ons in. De competitie werd gestaakt, opnieuw gestart en al snel weer stopgezet. Wanneer mogen we nou eindelijk volleyballen? De exacte datum laat helaas nog even op zich wachten, maar als we weer het veld op mogen willen we natuurlijk...

Lees meer
3x schouderblessures voorkomen bij volleyballers

3x schouderblessures voorkomen bij volleyballers

Wil je als volleyballer schouderblessures voorkomen? Dan gaan deze oefeningen je daarbij helpen. Houd je schoudergewricht in evenwicht!Bij het serveren en bij de aanval bewegen de schouders van een volleyballer razendsnel. Het contact met de bal geeft harde klappen....

Lees meer