Krachttraining-Volleybal-Fit-For-Volleyball-Desktop-01

Krachttraining combineren

met volleyball

Wij geloven dat je met behulp van conditietraining en krachttraining meer kunt genieten van volleybal of beachvolleybal. Met een sterk fit lichaam voorkom je blessures en heb je meer energie, binnen en buiten het veld.

Fitnesstraining om volleybalblessures te voorkomen

Volleybal is een intensieve sport met een relatief hoge kans op blessures. In het veld beweeg je vooral explosief. Dat vraagt veel van je lichaam. Daarnaast is volleybal een sport waarbij je specialistisch traint. Je herhaalt vaak dezelfde bewegingen. Dat vergroot de kans op overbelasting. Gelukkig kan je veel blessures voorkomen door goed voor je lichaam te zorgen.

Goed voor je lichaam zorgen doe je op 3 manieren: genoeg rusten, goed eten en je lichaam sterker maken. Met dat laatste kan Fit For Volleyball je helpen. Een sterk lichaam kan klappen en onverwachte bewegingen beter opvangen. Krachttraining gaat er ook voor zorgen dat je in het veld minder moeite hoeft te doen. Je raakt minder snel vermoeid en hebt meer controle over wat je doet. Zo zorgt krachttraining ervoor dat volleyballen je minder moeite kost en verlaagt het de kans op blessures.

Niet alleen voor oudjes

Juist! Jongere sporters lopen vaker blessures op dan volleyfanaten op leeftijd. Ze zijn minder voorzichtig en soms ook nog in de groei. Dus ook jullie jonkies! Zorg goed voor je lichaam!

Wil je weten wat je nog meer kan doen om niet geblesseerd te raken? Lees dan verder op deze pagina: volleybalblessures voorkomen.

Tip van Bas: Train ook explosiviteit!

“Je kunt je spieren op verschillende manieren trainen. Daarom ziet de training voor een volleyballer er anders uit dan die voor een zwemmer of een wielrenner. Volleyballers gebruiken tijdens het spel hun hele lichaam en doen dat op een explosieve manier.

Daarom is het bij krachttraining voor volleybal en beachvolleybal belangrijk dat je verschillende spiergroepen traint. En je traint niet alleen om spiermassa te kweken: groter worden is geen probleem, maar trager worden wel. Een goed krachttrainingsprogramma voor volleybal zorgt dat je naast je kracht ook explosiviteit traint.”

Krachttraining om beter te presteren

Volleybal en beachvolleybal zijn tactische en technische sporten. Toch geldt ook voor de meest talentvolle spelers: hoe hoger je speelt, hoe meer de sport vraagt van je lichaam en je uithoudingsvermogen. Het spel wordt sneller en je tegenstanders worden sterker. Wil je niet achterblijven? Dan moet je minstens net zo sterk en snel zijn.

Krachttraining om hoger te springen

Er zijn een paar dingen in het volleybalveld die je niet gaat veranderen: de hoogte van het net, bijvoorbeeld. Bij de heren hangt het op 2 meter 43, bij de dames op 2 meter 24. Lang zijn alleen gaat je niet helpen. Voor het blok en de aanval zul je moeten springen. Dat geldt ook voor al die reuzen en reuzinnen van 2 meter. Je gaat vanzelf tegenstanders tegenkomen die net zo lang zijn als jij. 😉

Waarom is sprongkracht zo belangrijk?
Bij de aanval: hoe hoger je springt, hoe makkelijker het is om naar beneden te slaan en het blok te passeren.

Bij het blok: Spring je hoger, dan kan je je armen verder over het net steken. Zo maak je het de aanvaller moeilijker om langs je te slaan.

Sprongkracht uit je benen en heupen:
Sprongkracht komt uit verschillende plekken in je lichaam. Bij volleybal zit die kracht vooral in je heupen, romp en je bovenbeenspieren. Die spieren train je bijvoorbeeld met squats en deadlifts. De explosieve kracht voor je sprong train je vooral door veel te springen, soms met extra weerstand of gewichten.

Krachttraining om harder te slaan

Een volleybal hard op de grond meppen is een heerlijk gevoel. Met behulp van de juiste techniek slaan de profs ballen keihard. Het record bij de heren ligt op 134 km per uur. De bal heeft bij een gemiddelde aanval heeft een snelheid van +/- 100 km. Hoe hard moet jij slaan om je tegenstander omver te kegelen? Dat ligt aan je niveau en je leeftijd. Sla je niet hard genoeg? Dan moet er iets gebeuren. Krachttraining combineren met volleybal (via Fit For Volleyball) kan de oplossing zijn.

Flexibel slaan met heel je ziel 
Wil je harder slaan, dan zal je een hele serie van bewegingen achter elkaar moeten uitvoeren. Alleen je bovenlichaam trainen is niet genoeg, maar dat is wel het startpunt. De kracht die vrijkomt bij het slaan van de bal is erg groot. Je hebt schouders nodig die deze kracht aankunnen, maar ook flexibel genoeg zijn om je arm als een zweep tegen de bal te kletsen. Bij het slaan gebruik je ook je borstspieren, je buikspieren en je rug. Voor al die spieren geldt: hoe sterker ze samen zijn, hoe meer slagkracht je kunt ontwikkelen.

Wil je harder slaan? Kom erachter wat je daarvoor moet doen in ons volleybal fitness trainingsprogramma.

Conditietraining voor korte sprints
De conditie die je voor volleybal nodig hebt is erg specifiek. De rallies zijn kort en intensief en je hebt in een wedstrijd veel pauzes. Je uithoudingsvermogen in het volleybalveld is daarom sterk afhankelijk van je herstelvermogen. Hoe snel kan jij herstellen van hele korte sprints, waarbij je alles in één keer moet geven?

Beachvolleybal vraagt qua conditie wat meer van je dan zaalvolleybal. Bewegen in het zand kost meer moeite, maar het principe is hetzelfde. Korte intensieve inspanning, afgewisseld met korte rustperiodes.

Fit-For-Volleyball-HITT-training-01

Volleybal conditie verbeteren met intervaltraining
Je conditie voor volleybal train je met High Intensity Interval Training (HIIT). Bij deze training breng je je hartslag en ademhaling heel snel omhoog. Hoe? Met jump squats bijvoorbeeld, of burpees of sprintjes trekken. Je haalt ongeveer een minuut lang alles uit de kast! Dat wordt zweten!

Na de oefening rust je kort, tot je hartslag weer zakt. Dit is de interval. Vervolgens breng je je hartslag opnieuw omhoog. Dit herhaal je een aantal keer, zodat je lichaam went aan dit soort belasting. Doe je genoeg HIIT, dan herstel je steeds een beetje sneller. Je zult merken dat je in het veld meer adem over hebt en langer door kunt gaan, ook als bij je tegenstander de vermoeidheid toeslaat.

Wil je ook krachttraining combineren met volleybal?

Wil je krachttraining combineren met volleybal?

Wat je doel ook is, het start met een gezond en sterk lichaam. Met krachttraining die aansluit bij je doel kan je meer en langer genieten van beachvolleybal en/of zaalvolleybal. Wil jij ook blessures voorkomen, harder slaan of hoger springen? Bekijk dan de abonnementen van Fit For Volleyball. Met onze online trainingsprogramma’s voor volleyballers werk je in je eigen tijd aan je volleybalprestaties.